Temat är valt!

Då har vi fått tillbaks våra förslag från vår uppdragsgivare (rektorn). Idéerna var uppskattade och vi har valt ut ett som vi kommer att jobba vidare med. Processen att omvandla förslagen från idé till en slutlig produkt har kommit igång nu.

image23

Köp gamla kataloger

Vi säljer ut vårt arkiv av fotokataloger. Det är ett begränsat arkiv och målet är att bli av med alla kataloger så det kommer troligen inte att finnas någon möjlighet att köpa dessa nästa år. Katalogerna säljs av lärarna på medieprogrammet. Vi sitter i AG44 så knacka på och betala gärna med jämna pengar. Observera att vi inte tar kort.

Först till kvarn gäller verkligen....

SAL: AG44
Lärarrummet på media
Kontant betalning

image22

Igång

Fotograferingarna är i full gång. Här ser vi fotografen Karl Rosell som fotograferar en klass. Dennis och Tommy hjälper också till, fast det står utanför bilden. Om någon undrar fall blixtljuset är farligt, så kan vi säga att det inte är det. Vi har dock upptäckt att vissa elever som spelat mycket Counter Strike blir besvikna när blixten går igång. Vissa har muttrat: - Team-flash, jäkla n00b!
Det kanske inte är bra att spela för mycket datorspel? ;-)


image21

Klokt beslut

Jag har också gått på Tingsholm i mitt fall så var några år sedan men jag är idag väldigt glad att jag tog det kloka beslutet att köpa katalogen varje år. Hade någon sagt till mig att en dag så kommer du att jobba här och dina elever kommer att göra katalogen så hade jag nog bara skrattat. Jag hade helt andra planer för min framtid. Då spanade man in alla snyggingar och om man själv blev bra på kortet. För visst är det lustigt, man kan ha hur många kort som helst på sig själv både sådana som man är nöjd med och andra som borde hamnat i papperskorgen, men kortet i fotokatalogen blir ett väldigt speciellt kort. Det går inte att kasta utan kommer att leva kvar i många människors minnen och i vissas bokhyllor :-) Jag hoppas att du också vill spara minnen för framtiden med ett klokt beslut.

Vid tangentbordet

Michael Katona
Lärare på medieprogrammet


image20

Flashback 2006-2007

Den senaste av katalogerna. Nytt för i år är att den har blivit en cm bredare. Det passade bättre med bildformatet och med namnen som ligger bredvid. Nu finns även en länk med till skolans webbradio samt att skolan är ISO certifierad.

Framsidan föreställer människor i en korridor. Det är både rörelser men även ett lugn som paret till vänster symboliserar. Det är en sorts "grunge" effekt på bilden delvis för att bilden skall sticka ut.
Baksidan så har vi digitalt broderat in skolans symbol i ett par jeans. 64 sidor, wire-o.


image18image19

Flashback 2005-2006

Det är nu fjärde året i rad som skolan tillverkar sin egna katalog. Hur många skolor som tillverkar sina egna kataloger vet vi inte, men när vi varit i kontakt med andra skolor i vårt område så blir de överraskade av att vi gör den. För att en katalog skall bli till så är det många saker som skall klaffa. Grunden är alla foton. Det är eleverna i kursen Fotografisk bild C som tar dessa. Sedan så måste dessa juseras och redigeras till rätt storlek. Därefter är det dags för eleverna i Grafisk kommunikation C att ta över. Katalogen måste formges och bilder och text skall sättas samman. Tryckeriet kontaktas och en tid måste bokas in för tryck. Ibland så har de inte tid att ta hand om tryckningen direkt utan det dröjer ett tag. Man måste nästan vara med om en produktion för att förstå hur krävande det är.

Framsidan pryds av ett par som sitter i skolans bibliotek och man ser den vackra utsikten som vi har. Detta år så har tapeter med medaljongmönster slagit igenom och även vi har valt att använda oss av något liknande i katalogen. 60 sidor, wire-o.


image16
image17

Flashback 2004-2005

Detta år så dyker den visuella innehållsförteckningen upp. Något som känns självklart, men som inte funnits med i tidigare versioner.  Framsidan pryds av två elever. På baksidan får skolans symbol en dominerande roll. Detta är andra året som skolans hemsidesadress finns med. 68 sidor, wire-o.


image14
image15

Flashback 2003-2004

Efter förra årets succé med den internt tillverkade katalogen så fick vi förtroende även detta år. Till detta år så försvinner spexbilder, reklam och citat.

Framsidan pryds av en bild som är justerad i Photoshop. Det är intressant att se fotokataloger och hur de många gånger återspeglar en sorts formgivning som är aktuell då. På baksidan dyker Tingsholms symbol upp för första gången. 62 sidor, wire-o.

image12
image13

Flashback 2002-2003

Detta är det första året som fotokatalogen produceras internt. Tidigare har det varit elevrådet som köpt in tjänsten men nu blir det rektorn som är beställaren och medieprogrammet som är tillverkaren. Arbetet började med att vi fick sätta oss ner och börja från scratch. Vi kom bl a fram till att katalogen används av många lärare som i början har den för att lära sig namnen på eleverna. Därför valde vi att använda ringbindning eller som det kallas i tryckbranschen wire-o. Hållbarheten blir bättre då pappret inte behöver böjas. När den häftas så böjs katalogen ofta och till slut så knäcks pappersfibrerna av och sidorna börja falla ut. Vi vet inte hur ni köpare tänker och känner men för oss som tillverkar den så är vi av åsikten att katalogens värde bara ökar med åren. Att plocka fram sina fotokataloger när man är äldre blir verkligen som en resa genom tiden. Så tänk på det när du köper katalogen. Du investerar egentligen i ett framtida minne.

Katalogens utseende detta år bestod av en bar överkropp med en handskriven text. Baksidan skulle lite fyndigt vara precis som det heter "baksida" i detta fall på personen. När kille ställde upp för detta kort så skojades det friskt om att det nästa år skulle vara en tjej. 76 sidor, wire-o.


image10
image11

Flashback 2001-2002

Detta år är det Classfoto från Västra Frölunda som gör katalogen. Det är inte så mycket att säga om framsidan förutom att det är vit text på svart bakgrund. 60 sidor, häftad.
 


image9

Flashback 2000-2001

Man skulle kunna tro att det är ett annat företag som gjort katalogen i år, men det är Svenska Klasskort även detta år. Det är dock ny design. Man kan sitta ganska länge och fundera över vad dessa fyra bilder på framsidan föreställer. Testa själv :-) 72 sidor, häftad.

image8

Flashback 1999-2000

Även detta år tillverkads katalogen av Svenska Klasskort AB från Båstad. Notera den vackra ramen som säkert är en ramfunktion i dåtidens Photoshop. Här pryds framsidan av en bild föreställande elever som går ut genom en av dörrarna till A-byggnaden. Kan nästan liknas vid världens första film från 1895 som handlade om arbetarna som lämnade fabriken. 72 sidor, häftad.

image7

Flashback 1998-1999

Detta år tillverkads katalogen av Svenska Klasskort AB från Båstad. Ett motiv från en av innegårdarna. Skall villigt erkänna att innegården på detta kort ser väldigt välstädad ut. Inte mycket ogräs här inte. 84 sidor.

image6

Färgfoton

Ibland får vi frågan varför inte hela fotokatalogen är i färg och det finns inget tekniskt hinder för det. Det hela beror på att priset i så fall går upp och det uppskattas inte alltid. Vi hoppas att med hjälp av bloggen få en större insikt i vad ni köpare anser om förhållandet färg/pris. För att ändå erbjuda färgkort så gör vi så även i år att man kan köpa korten framkallade på fotopapper. Det blir storlekarna 13x18 cm (20:-/st) och 21x30 cm (40:-/st). Mer information om hur detta går till kommer framöver.

image4

Dags för fotografering

Då har det blivit dags att kamma sig och ta på finkläderna :-) Med början på tisdag den 18/9 så börjar vi fota elever och personal i Aulan. För exakta tider kontakta din mentor eller se på tingsholmsnytt.

image6

Arbetet börjar

Den 27 augusti började arbetet med årets fotokatalog. Vi elever i MP3 med inriktning grafisk kommunikation satte oss i konferensen tillsammans med läraren Michael Katona och diskuterade förslag till hur fotokatalogens fram- och baksida ska se ut, som vi funderat på tidigare under veckan. Vi kom överrens om vilka förslag som var bäst och började direkt med att göra något konkret av förslagen. Eleverna på media som har inriktningen fotografisk bild skall fota alla bilderna och de har börjat jobba med sin lärare Mats Bogren.

image1

Ett välkomnande

Hjärtligt välkomna ska ni vara till Medieprogrammets nysatsning - en blogg som följer arbetsgången med detta års fotokatalog. Vårt syfte är att involvera alla er andra mer i vår arbetsgång, våra framgångar och motgångar. Bloggen blir alltså er länk till fotokatalogen "behind the scenes", så att säga.  Här kan ni även ta del av i princip all övrig viktig information, så som olika tider och liknande.

Kommentarfunktionen som kommer med bloggarnas underbara värld blir ett helt nytt sätt för er att säga vad ni tycker, och framförallt för att ställa frågor till oss. Vi har svaren.


Så glöm inte att spana in vår blogg av och till, för att hålla er uppdaterade om hur långt vi kommit i vår arbetsgång. Och om allt annat vi kan tänkas vilja delge.


Väl möt, nu fortsätter vi med vårt arbete.


RSS 2.0